چطوری بفهمیم چه مزاجی داریم

طبع یا مزاج چیست؟

دنبال تغییر مزاج خود نباشید، به این دلیل که شما با مزاج مورد نظر متولد شده‌اید. درواقع مزاج اصلی، همان مزاجی است که شما با آن چشم به جهان گشوده‌اید.

این طبع یا مزاج همیشه همراه شماست و درواقع، مزاج یا طبیعت ذاتی شما می باشد. اما ممکن است در طول عمر به دلایل مختلف مانند عادت‌های غذایی، حالت‌های روانی روحی، اقلیم محل زندگی، تغییرات آب وهوایی و… این طبع کمی تغییر کند، اما اصل آن تغییر نخواهد کرد.

چگونه بفهمیم چه طبعی داریم؟

برای دانستن طبایع چهارگانه و مقایسه وضعیت خود بعضی از ویژگی‌های چهار مزاج اصلی در زیر ارائه می‌شود.

۱. مزاج (طبع) سرد و تر (بلغمی‌مزاج)

  • تیپ و ظاهر: سفیدی پوست و نرمی آن، سفیدی و بی‌فروغی رنگ چشم، سفیدی زودرس موها، بی‌مو، چاقی و درشتی بدن
  • از نظر بازتاب‌های روانی و رفتاری: گرایش به علوم عقلی و ریاضیات، حسابگر و محتاط، بدبهار و بدزمستان، منطقی و عاقل، میانه‌رو-محتاط و گاهی ترسو، تجارت پیشه، بدون استعداد ریسک، آرام، منزوی و دارای حرکات کند، منظم و دقیق، گذشته‌نگر، ظریف و ریزبین، حساس، کینه‌توز، دارای استعداد افسردگی، بی‌علاقه به یادگیری، نیازمند محبت، اهل سازش، متأثر از دیگران، بی‌اراده، درون‌گرا، خودخور، منفی‌باف، فراموش کار، کندذهن، میل جنسی کم و توان جنسی کم، راحت و بی قید به اکثر مسائل
  • از نظر سازگاری با غذاها: سازگار با غذاهای گرم و لطیف چون نخودآب، آبگوشت، گوشت مرغ و کبوتر، پنیر، گردو، نارگیل، شنبلیله، سیر، دارچین، آویشن، رازیانه، مقل و بالنگو
  • علائم بیماری در اثر غلبه بلغم: سپیدی، نرمی و سستی پوست، سنگینی حواس، ریزش لعاب دهان و آب بینی رقیق غیر سوزان، آروغ ترش و ضعف معده (با خوردن ترشیجات)، ضعف جسم و مفاصل، بی‌میلی به غذای صبح، سکته، برص، سفیدی ادرار، درد عقب سر، خواب زیاد (سطحی) خواب دیدن آب باران و برف و ادویه
  • پیشگیری از بروز غلبه خلط: نخوردن غذاهای سرد و تر در فصول سرد سال مانند (ماست، خیار، هندوانه، کاهو، آلو، اسفناج، نارنج، پرتقال، برنج و گوشت گاو و گوساله و بز و ماهی، مرغ و تخم‌مرغ شهری) خوردن دم‌کرده استوخدوس یا چای زنجبیلی.

۲. مزاج (طبع) سرد و خشک (سوداوی مزاج)

  • تیپ و ظاهر: سیاهی پراکنده و غالب پوست، کدر بودن سفیدی چشم، پرمویی، لاغری و باریکی و خشکی اندام‌ها
  • از نظر بازتاب‌های روانی و رفتاری: علاقمند به حسابگری و مسائل فنی، همه سونگر، تیزهوش، بهار و تابستان را دوست دارند، کم احساس و منطقی، میانه‌رو و محتاط، کم انرژی و مداومت در انجام کار، تمایل کم به معنویت، ناآرام و همیشه در فکر، دارای وسواس و نگرانی و دودلی، بدون توان ریسک، انتقامجو، منظم، مجذوب نمی‌شود، خودخور (درون‌گرا)، فکر و خیال فراوان، بدبین، حساس، نگران، اهل جنجال و جدال، تیزبین و با دقت همه‌جانبه، میل جنسی فراوان، توان جنسی کم، لجباز و یک‌دنده و پافشاری در انجام کارها
  • از نظر سازگاری با غذاها: سازگار با غذاهای تر و اندکی گرمی چون نخودآب، گوشت بره، گوشت مرغ و تخم‌مرغ اهلی، گندم، لوبیا، بادام شیرین، کشمش، انجیر، خربزه، کنگر، آلو شیرین، چغندر، شیر گوسفند، فندق، شلغم، ترب، آب نارگیل.
  • علائم بیماری در اثر غلبه سودا: لاغری و تیرگی رنگ و تمایل آن به سیاهی، غلظت خون، سبکی سر، سوزش معده، اشتهای کاذب، ریزش مو، سرفه خشک، جذام، آبریزش، تکرر و سوزش ادرار و تیرگی آن، فلج، خواب کم، وسواس، فزونی فکر و خیال و بدبینی، سرطان، سکته خواب و رؤیاها توأم با وحشت و تاریکی
  • پیشگیری از بروز غلبه خلط: پیشگیری از بروز پیش‌آمدی نامناسب که تحریک و هیجان را بدنبال دارد، خوردن انجیر و کشمش و دم‌کرده سنبل طیب+ گل‌گاوزبان + لیموعمانی

۳. مزاج (طبع) گرم و خشک (صفراوی مزاج)

  • تیپ و ظاهر: زردی چهره و چشم، زردی اسکلرا، کم مو، لاغری و باریکی اندام و خشکی اندام‌ها، اندام متوسط
  • بازتاب‌های روانی و رفتاری: گاهی علاقمند به ادبیات، گاهی علاقمند به ریاضی، دارای استعداد خشونت و بدخلقی، پائیز و زمستان را دوست دارند، گاهی عاشق و گاهی فارغ، گاهی بااراده و گاهی سست، گاهی پرانرژی و گاهی کم انرژی، دارای استعداد معنوی (مقطعی)

    تند و تیز بی‌قرار، گاهی پرجرئت و گاهی آرام، پرخاشگر، ناآرام و دو دل، گاهی باعث رنجش دیگران می‌شود، تیزبین و دقیق در برخی ابعاد، مقید به اصول، منظم، حساس، آینده نگر و گاهی خیال‌باف و دقیق در تصمیم‌گیری، حاضرجواب و باهوش، گاهی سخاوتمند، پرحرف، میل بالای جنسی و توان جنسی متغیر، سریع و چالاک، پرانرژی
  • از نظر سازگاری با غذاها: سازگار با غذاهای سرد و تر چون آلو، زردآلو، هندوانه، اسفناج، کدو، خیار، انار، شفتالو، کاهو، دوغ و ماست
  • علائم بیماری در اثر غلبه صفرا: یرقان، زردی دندان، تب، ریختن مو، کورک در سر، درد گوش و شقیقه، درد دهان، خشکی دهان و بینی تشنگی و سوزش معده، صدای گوش، خشکی مفاصل، بثورات، حصبه و نوبه، لذت از نسیم سرد، عدم اعتدال، بی‌قراری، استفراغ صفراوی، بی‌میلی به خوراک، خواب دیدن گرما، آتش و خورشید
  • پیشگیری از بروز غلبه خلط: نخوردن غذاهای با طبع گرم و خشک مخصوصاً در فصول گرم، قرار نگرفتن در معرض تابش خورشید یا در نقاط گرم مانند حمام گرم، پیشگیری از وقوع ناملایمات و پیش آمدهای نامناسب مانند ترس و اضطراب
  • خوردن دم‌کرده گل بنفشه و لیمو عمانی

۴. مزاج (طبع) گرم و تر (دموی مزاج)

  • تیپ و ظاهر: سرخی و برافروختگی، قرمزی اسکلرا، تعریق فراوان (عرق گرم)، تنومند، چاقی و درشتی بدن
  • بازتابهای روانی و رفتاری: علاقه به ادبیات و موسیقی، استعداد شاعری، علاقه به طبیعت، اهل عشق و محبت، بلندپرواز، دوراندیش، اهل خیر و معنویت، شجاع و جسور، خوش‌اخلاق و خوش‌رو، دارای توان ریسک، اعتماد به نفس بالا، دارای استعداد شقاوت (آنی) سخاوتمند، تنوع طلب و بی علاقه بکار تکراری، بی نظم، بدحال در تابستان، دارای هوش وحافظه برتر، نوع دوست، میل و توان جنسی زیاد، سریع و چالاک و پرانرژی
  • از نظرسازگاری باغذاها: سازگار با غذاهای سرد و اندکی مایل به خشکی چون غوره، شاه توت، سنجد، تمر، گشنیز، نارنج، لیمو، پرتقال، نارنگی، گلابی، برنج
  • علائم بیماری در اثر غلبه دم: سرخی رنگ بدن و زبان، قرمزی چشم، سنگینی سر، خالی شدن زیر پا، سستی و کاهلی اعضا، گرگرفتگی، حواس‌پرتی، خمیازه، دهان دره، بروز برخی جوشها در بدن، و گاهی خونریزی لثه‌ها و بینی، کندی ذهن، درد گلو و پیشانی، آبریزش، ذات الجنب، درد استخوان، گزگز پوست، امتلا، هپاتیت، سردرد جلوی پیشانی، ورم طحال و دستگاه تناسلی، خواب رؤیاهای سرخ و خونین
  • پیشگیری از بروز غلبه خلط: امساک درخوردن غذای طبع گرم و پیشگیری از بروز یبوست با خوردن سبزیجات تازه، و خوردن غذاهای سازگار با طبع

دیدگاهتان را بنویسید

جدیدترین مقاله‌ها

در حال حاضر، چندین سامانه خرید اعتباری (BNPL) در ایران فعال هستند که به شرح زیر است: دیجی‌پی

درگاه پرداخت یک سرویس مرچنت است که به صاحبان کسب‌وکارهای مختلف، اعم از الکترونیکی، فیزیکی و مجازی، امکان

امروزه ابزارهای دیجیتال مانند تبلت، گوشی‌های هوشمند و لپ‌تاپ به‌عنوان یکی از ابزارهای جدایی ناپذیر و مهم برای

موتورسیکلت یکی از وسایل نقلیه است که در بسیاری از مشاغل جزء ابزارهای کار نیز تلقی می‌شود. به

چرا سال ۱۴۰۲ دو تا ماه رمضان دارد؟ همان‌طور که می‌دانید ماه‌های قمری هر سال نسبت به ماه‌های

قبل از اینکه به سوال چرا کاندوم ها طعم دارند؟ بپردازیم کمی با کاندوم آشنا می شویم. کاندوم